Покривът е един от най-важните елементи на всяка сграда. Неговата задача е не само да предпази сградата от различните атмосферни влияния, но и да е своеобразно архитектурно продължение, чрез което се формира цялостната визия на имота Ви.

Защо да ремонтирате покрива си?

Една от основните причини да пристъпите към ремонт на покрив е сигурността. Сигурността на Вашия дом е достатъчно основателна причина да подмените стария напукан и изгнил покривен материал (керемиди, летви, греди и други). Един основен ремонт на покрив ще доведе до покачване на стойността на Вашия имот и е една много добра инвестиция за в бъдеще. В редица случаи при по-стари сгради се налага подмяна на всички или на част от керемидите. Това е добра възможност за обновяване на цялата конструкция и поставяне на необходимата топлоизолация. Този вариант е оптимално решение и когато подпокривното пространство е обитаемо.

Като подмените стария покрив това ще окаже благоприятно влияние и на сметките за отопление. След ремонта на покрива значително ще намалите разходите за отопление в дома си.

Друг плюс от ремонта на покрив е подобряването на естетическия вид на Вашия имот – освен, че ще е по-красива гледката за Вас така и за околните.

Как да разберете дали имате нужда от ремонт на покрив?

Единият вариант е да обърнете внимание когато навън вали, начина, по който улуците отводняват. Ако чуете и/или видите вода да прелива и/или пада директно на земята, това може да означава, че вашите улуци са блокирани или повредени/разместени. Това налага ремонт на Вашия покрив. Ако са се образували локви вода в близост до външната страна на къщата Ви – това също е знак за необходим ремонт на покрива, тъй като това трябва да бъде предотвратено чрез улуците, ако те работят правилно. Ако около фасадата се образува мухъл – също е необходим ремонт на покрив.

Ремонт на покрив – цена

Колко струва ремонт на покрив? Ремонт на покрив е доста обширно понятие – зависи дали ще е частичен, основен, колко е голям самия покрив, какви са пораженията по него. Но от нашия опит можем да споделим тези средни цени за някои от услугите:

УслугаЦена
Нареждане, разкриване или сортиране на керемидиот 1 до 3 лв. на квадратен метър
Демонтаж и монтаж на улуциот 10 до 16 лв. на квадратен метър
Полагане на мушамаот 2.50 до 7 лв. на квадратен метър
Казанчеот 20 до 30 лв. на квадратен метър
Подмяна на водосточни тръбиот 15 до 19 лв. на квадратен метър
Керамични керемиди – 15 броя на квадратен метърот 8 до 16 лв. на квадратен метър
Бетонови керемиди – 10 броя на квадратен метърот 10 до 18 лв. на квадратен метър
Битумни керемиди-шинглиот 8 до 25 лв. на квадратен метър
Битумни керемиди с медно покритиеот 50 до 90 лв. на квадратен метър
почистване на калот 1 до 3 лв. на квадратен метър
монтаж на летвиот 2 до 4 лв. на квадратен метър
измазване на капаци с вароциментов разтворот 1.50 до 3 лв. на квадратен метър

Какъв покрив да изберете?

Според формата си покривите се делят на плоски покриви, скатни покриви и покривна конструкция тип „черупка“. Плоските покриви се използват на-често за по-малки структури (гаражи, пристройки…). Използването на плосък покрив дава възможност за озеленяване на покрива о са сравнително по-безопасни от други видове покривни конструкции. Скатните покриви биват едноскатни, двускатни, трискатни и многоскатни. Изграждат се бързо и не се нуждаят от хидроизолация. Покривите тип „черупка“ са предвидени за обществени сгради като библиотеки, търговски центрове и други. Покриват по-голяма площ без междинни колони и няма проблем с течове.Скатните покриви се характеризират с определен наклон и са едни от най-широко разпространените в България. Плоските покриви дават възможност за разчупване на архитектурата на сградата и не изискват специална конструкция. 

Какви керамиди да изберете?

  • Керамични керамиди – Керамичната керемида е керемидата позната ни от древността. Тя е доказала своите качества в продължение на стотици години. Керамичните керемиди се произвеждат от глина, чийто състав е уникален – с високо съдържание на желязо, без примеси на варовици, висока пластичност и чистота от вредни примеси. Тя се смила на частици от 0.6 до 1.0 мм, което гарантира ниска водопоглъщаемост и висока мразоустойчивост на керемидите. Гарационният срок на артикулите е 35 години. Те отговарят на европейските стандарти по якост, симетричност, водопоглъщаемост, студоустойчивост.
  • Бетонни керемеди – Втвърдяването на бетона продължава около 50 години. Това е причината здравината на бетоновите керемиди дасе увеличава с всяка изминала година, в сравнение с други покривни материали, и по този начин се гарантира дълготрайността на Вашия покрив
  • Битумни керемиди – През последните години битумните керемиди придобиха популярността на модерно и търсено решение при покриване на покриви. Чрез своята богата цветова гама, модернистични форми и дълъг живот, те са предпочитан продукт за съвременно строителство. Наричат битумните керемиди още „шингили“. Устойчивите битумни керемиди представляват ленти, изрязани от листов хидроизолационен материал. Благодарение на финалната минерална посипка, те могат да бъдат произведени с интересни цветове. Тя, също така, прави керемидите устойчиви на климатични влияния и увеличава изолационните им качества. Предлагат се в различни форми – овални, правоъгълни, триъгълни, трапецовидни и др.
  • Метални керемиди – Те имат малко тегло и големи размери на панела, което ги прави лесни за монтиране. Спестяват време, пари и усилия. Трайна красота на цвета, която не изисква поддръжка. Метална покривна система е устойчива на капризите на времето. Металните керемиди присъстват на българският пазар от сравнително кратко време – от около 15 години, което ги прави сравнително непознат продукт за покривно покритие в България.

Съвети за удължаване на живота на улуците и водосточните тръби

Колко често да проверяваме отводнителната система на покрива?

  • Отделеното време за инспекция и поддръжка на водостоците и улуците може да удвои и дори утрои живота на отводнителната система на покрива. Това съответно спестява разходи за ремонт.
  • Съветваме да проверявате състоянието им два пъти в годината (пролет и есен) или ако е веднъж, най-добре напролет преди проливните дъждове. Проверявайте за натрупвания от уличен прах и от ерозирали строителни материали от покрива.

Откъде идват проблемите?

  • Една от най-честата причина за възникването на проблем е лошо отводняване поради неправилен наклон на улуците. Тогава водата започва да се задържа в определени точки в улуците и прелива, а това неизменно води до натрупване на утайка и ускорява корозията.
  • Проблем може да бъде и запушванети на улук или водосток. При температури под нулата натрупаната вода от създадената „тапа” замръзва, разширява се и сцепва водостока.
  • Възможен проблем може да се окаже и падащият от улука надолу по водостока лед. Тогава се получават удари на всяка чупка на водостока, което води до пробиви по тръбите и деформация на скобите и шишовете.

Как да предотвартим запуването с листа на улука?

  • Ако имота Ви се намира в район с много дървета, препоръчително е монтаж на специална мрежа против листа, както и да се поставят предпазни ПВЦ воронки на отворите на водостоците. Самата мрежа трябва да се почиства от листа периодично.

Какъв материал да избера за отводнителна система?

  • Какъвто и материал да изберете, след определено време винаги ще се наложи профилактичен ремонт на отводнителната система. Все пак, качествените алуминиеви и стоманени улуци и водостоци с ПВЦ покритие издържат доста повече от направените от чиста поцинкована стоманена ламарина.

За какви проблеми да проверявате периодично:

  • Инспектирайте за запушвания на водостока, има ли места по улуците, където водата се задържа или дори прелива?
  • Вижте дали отичането е нормално.
  • Проверявайте за корозия, разшиване, сцепване, откачени скоби или шишове, увисване на улуците, натичания по стените (разрушената или подпухнала мазилка е сигурен знак за течове по фасадата).

Имате нужда от ремонт на покрив?


ff