Като изключим кухните, баните може би са най-често срещаната стая за преустройство от собствениците на жилища. И по основателна причина, разбира се. Както всеки човек може да потвърди, банята е едно от най-важните помещения във вашия дом (без която никой не може) и такава, която може да бъде фантастична възвръщаемост на инвестициите, дори ако не планирате да живеете вечно в това жилище.

За домове с бани с по-малки размери, може да се наложи да проявите креативност, за да извлечете максимума от вашето пространство! Мислете вертикално за съхранение, но внимавайте да не затрупате окото или да създадете опасности за главата си 🙂

Ограниченият обем обаче не трябва да ограничава вашия дизайн! Така че, ако търсите идеи за ремонтиране на баня или идеи за баня, съобразени с тази подробност, това ръководство е за вас! Ще ви покажем най -добрите начини за постигане на функционален, стилен ремонт на баня в тесни помещения и с ограничен бюджет.

Ето нашите топ 5 идеи за ремоделиране на малки бани:

1. КАЖЕТЕ ЧАО НА ВАНАТА

Ваните са страхотни и функционални за всички – от бебета до възрастни хора и дори семейни кучета. Дългият ден в офиса може да бъде забравен с нищо повече от вана, пълна с вода и купчина мехурчета. Няма какво да се лъжем, определено е страхотно, но ваните заемат доста място.. В малка баня, където това пространство е на първо място, да се отървете от нея може да отвори вашите възможности. Изтрийте тази вана от плановете си и спечелете изобилие от пространство във вашата баня. Ако това е единствената ви баня, можете да изберете да поставите ъглов душ на нейно място. С премахването на препятствието на извънгабаритна вана можете да освободите тази зона, за да преосмислите плана на банята или дори да разширите душовото си пространство. Което ни води до следващата ни идея за ремоделиране на малка баня!

2.НАЙ-НАКРАЯ ВИЖДАМ ЯСНО!

Докато се захващате с ремонта на малката си баня, обърнете специално внимание на душа. Вашата душ кабина, независимо дали е сглобяема, или е изградена и инсталирана на място, трябва да използва чисти линии и да сведе до минимум материалите, които карат човек в душ кабината да се чувства малък или да го връхлита клаустрофобията, като в крайна сметка ограничава цялостното усещане за размер на банята. Най-добрият начин да направите това е с материал, който ще пропуска светлина през него, избягвайки „зазидването“ на душа с плочки или гипсокартон, и помислете за стъкло или дори отворени заграждения за страните и вратата на заграждението. Тези ясни решения ще позволят на светлината да преминава напред -назад и ще даде на банята усещане за въздушна отвореност. И използването на прозрачно стъкло, вместо матирано, ще отвори душа и почти ще накара стъклото да „изчезне“, давайки на душата усещане за допълнителна квадратура в банята. Ще трябва редовно да почиствате стъклените си стени, за да увеличите максимално ползите от тези изчистени линии и минималистичен визуален стил. Премахнете излишния безпорядък под душа и ще премахнете визуалното затрупване, за да накарате вашата малка баня да изглежда още по -голяма. Затова изхвърлете 12-те бутилки шампоан и балсам, уверете се, че редовно почиствате водните петна от стъклото и визуално ще добавите пространство към дизайна на банята. Което можете да направите, като използвате следващата ни идея за ремоделиране на малка баня!

3.ЗДРАВЕЙ, ДИЗАЙН!

По -големите бани имат лукса на предварително изградени шкафове и складови помещения; в малка баня това пространство е на първо място. Независимо дали е в този нов стъклен душ или в останалата част от банята, трябва да проявите креативност в съхранението си. Колкото по-креативни сте, толкова по-добре не само да се възползвате максимално от пространството, но и да го поддържате чисто и по-голямо за окото. Ключът е да се търсят традиционно неизползвани или недостатъчно използвани зони, за да се добави място за съхранение. Под душа, вместо да излагате вашите почистващи и хигиенни продукти пред света, добавянето на ниша в стената е чудесен начин да добавите използваемо място за съхранение. Душова ниша като функционален акцент, облицована с плочки, за да се координира с вашия душ. Супер! В допълнение към нишовото помещение за съхранение, „шкафът за препарати“ е чудесен начин да съхранявате ежедневните си продукти и да ги държите далеч от погледа, като избягвате претрупванията по пътя. Потърсете дълбок, вграден шкаф, ако имате пространство между стената, тъй като той може да ви даде повече възможности за съхранение, без да отнема място от интериора на стаята. Освен шкафа, помислете за ниша или изрязан перваз за допълнително съхранение. Внимавайте, когато инсталирате тези опции на външна стена, ще искате да сте сигурни и да изолирате зад и около нишата или шкафа, за да сте сигурни, че няма да загубите топлина или да замразите нещата си през зимата (ако стената е външна, разбира се)! Декоративните плаващи рафтове са друг чудесен начин да добавите малко декоративно място за съхранение към малка баня. Потърсете опции за стъкло, за да отворите вашето пространство или плътен материал, който да съответства на декора на банята. Внимавайте да не сложите твърде много неща на тях , което би убило целта на рафтовете!

4. ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА!

 Предвид техния утилитарен фокус и размер, баните често могат да се използват като килери в домовете: малки, тъмни и препълнени. Като се има предвид, че средностатистическият човек прекарва приблизително 420 минути всяка седмица в банята, защо да прекарваш толкова значителна част от живота си в нещо, което се чувстваш затворен, като в килер? Докато се занимавате с ремонта на банята, не забравяйте, че светлината е ваш приятел. Тоалетни лампи за бани, поставени над мивката и шкафа с принадлежности, могат да добавят елементи към дизайна. Колкото повече светлина, толкова по-добре, особено ако е естествена светлина.

5. ЦВЕТОВЕТЕ СА ТИ ПРИЯТЕЛИ!

Особено в малко пространство, не се страхувайте от цвЕТОВЕТЕ. Това е може би най-противоречивият съвет в този списък. Не се страхувайте да играете смело с вашия цвят в тясното пространство на вашата баня. Смелите, но светли цветове ще отразяват съществуващата естествена и изкуствена светлина в пространството, правейки банята по-топла и по-отворена. Светлите цветове също имат успокояващ ефект, който може да отпусне обитателя и да се почувства не толкова затворен -плюс в малко пространство. Проектирайте банята си, като подобрите и съчетаете тези топли цветове. Ето къде става спорно. Някои дизайнери предпочитат да използват тъмни цветове в малките бани. Това може да изглежда като пряко противоречие с гореспоменатите точки относно светлите цветове, но може да работи особено в бани без прозорци или естествен източник на светлина. Тъмните цветове, дори толкова тъмни като черното, но с високо гланцово покритие или блясък, могат да отразяват изкуствената светлина, и така да имат визуално разширителен ефект в това малко пространство. Уверете се, че имате подходящо осветление и осветителни тела. Но внимавайте, използването на тъмни цветове може да даде обратен ефект, ако не е направено правилно! Ако все пак искате малката Ви баня да бъде в тъмни цветове, съветваме ви да се консултирате със специалист – интериорен дизайнер. 

Не се страхувайте да добавяте отразяващи повърхности като огледала или дори осветителни тела с висок гланц. Отразяващите повърхности отразяват светлината и оптично отварят стаята, за да я накарат да изглежда по-голяма. За да разширите визуално банята, използвайте възможно най-малки плочки, с повече линии за фугиране, които ще “разбият” стените и ще добавят дълбочина в пространството.