Вече сте готови да преобразите старата си баня? Честито! Както вероятно вече знаете, пред Вас са поставени някои задачи. Дори и с помощта на професионален дизайнер на баня и майстор специалист по ремонт на бани, който ще се погрижи за изграждането и монтажа, много работа неизбежно пада точно върху Вас – собственика на дома. Така че това, което се случва, ще зависи от Вас – колко искате да похарчите, как искате да изглежда и как искате да функционира.

Предстои Ви ремонт на баня?

Тази статия ще ви помогне да се ориентирате в процеса на фазите на планиране и концептуални проекти стъпка по стъпка. Само не забравяйте да следите крайната си цел и потърсете помощта и напътствията на хора, които са минали през това. И най-вече… планирайте обстойно!

Стъпка 1: Какво се опитвате да постигнете?

Изглежда като достатъчно прост въпрос, на който би трябвало да има достатъчно прост отговор: „Е, имам нужда от нова баня.“ Но когато се заемате с това приключени, което ще Ви коства голямо количество от времето и банковата Ви сметка, искате да се подготвени. Искате и да сте доволни от крайния резултат.
Преди да направите нещо, помислете каква би била Вашата идеална баня. Забравете ограниченията на бюджета и пространството; просто си представете какво искате и какво ще бъде предназначението. За кого е тази баня? Главна баня ли е? Детска баня? Колко често ще се използва?

Други важни въпроси:

  • Колко хора ще я използват?
  • Колко време прекарвате в банята сутрин, следобед и вечер?
  • Каква е Вашата рутина – как сегашното Ви пространство и пречи и как едно ново пространство би могло да я подобри?
  • Планирате ли да остареете в тази къща/апартамент?
  • Имате ли за вземане под внимание на медицински проблеми като лошо зрение или артрит?
  • Искате ли просто нещо лесно за почистване?
  • Или просто искате да актуализирате външния вид за препродажба?
  • Мечтаната от Вас баня включва ли тоалетни кърпи, парни душове, камини или телевизори?
    Отговорите на всички тези въпроси ще Ви помогнат и ще Ви насочат във вземането на решения.

Защо решихте да правите ремонт на банята?

Има три основни причини хората да искат да ремонтират баня си. (За някои това е комбинация и от трите)

Актуализиране на външния вид. Ако сте доволни от оформлението на сегашната си баня, но смятате, че тя се нуждае само от освежаване, тогава ще насочите вниманието си към избора на материали и може би нови шкафове или водопроводни тела.
Обърнете внимание на възрастта на Вашия дом и реконструкциите, направени от предишни собственици на жилища. Поставянето на нова плочка върху фундамент, напоен със сухо гниене или силно остаряла или нежелана водопровод, само забавя потенциално огромен проблем по пътя. Може да искате да изчакате, докато можете да свършите пълноценно задачата.

Увеличаване на продажбената стойност. Ако обновявате банята си, за да продадете имота си на по-висока цена, добре е да разгледате какво биха могли да искат потенциалните купувачи. Макар че е трудно да се предвиди какво търси случаен купувач, можете да направите малко проучване за това, което се харесва на повечето собственици на жилища.Добре е да поговорите с интериорни дизайнери, съседи, приятели и семейство за това какво е най-доброто и най-търсеното за Вашия регион.

По-добра функционалност и повече място за съхранение. Може би винаги сте мразели как вратата се отваря и се удря в стената, или Ви е писнало да подреждате тоалетна хартия върху тоалетното казанче и да виждате грим на плота. Може би никога не използвате ваната и копнеете за по-голям душ. Или пък желаете две мивки вместо една? Това ниво на реконструкция вероятно ще доведе до изкормване на пространството и евентуално пренареждане на елементите в него. Това би довело до изцяло нова баня. Този тип ремонт ще има нужда от по-висок бюджет за ремонт на баня.

Ремонт на баня

Стъпка 2: Проучване и бюджет

Преди да се хвърлите с главата напред в ремонта, най-добре е да знаете за какво ще можете да харчите. Вероятно вече имате представа какво можете да си позволите, така че първото нещо, което ще искате да разберете, е колко ще струва преработката на баня. Средното изразходване за реконструкции на баня в България е около 4000лв.

Помислете дали след основно ремоделиране (от 1000 до 2500 лева), среден до горен (от 3000 до 10 000лева) или луксозен ремонт (над 10 000лв), и винаги вземате предвид горница от поне 10 до 20 процента повече за непредвидени разходи, които могат да възникнат по време на ремонта на банята.

Съвет: За да намалите разходите, вижте дали можете да правите своите актуализации, без да премествате някои от съществуващите ВиК или Ел инсталации.

Дали ще наемете или няма да наемете професионалист за някоя част от Вашия проект, зависи от Вас. Ако знаете какво искате и къде да намерите това, от което се нуждаете, и сте сигурни, че идеите Ви ще работят, тогава фазата на проектиране може да бъде оставена на Вас.

Но знайте, че професионалният дизайнер на баня може да е в състояние да мисли за неща, които може да не сте обмисляли – като монтиране на пералня и сушилня в банята Ви, добавяне на отдушник или пренареждане на пространството по творчески начин, за да увеличите функционалността и ефективността.

Има различни начини да работите с дизайнер. Малко насоки от консултация по дизайн или по-развита визия с план за дизайн може да бъде всичко, което трябва да започнете. За особено сложни проекти за ремонт на баня пълните дизайнерски услуги вероятно са най-подходящи.

Ако можете да се справите сами със събарянето, строителството и монтажа, може да не ви е необходим майстор-специалист по ремонт на баня. Но това е проект, който бързо може да излезе извън възможностите Ви. Ако Ви липсва опит, ремонта на баня може да Ви отнеме много повече време, а резултатът все още може да бъде с лошо качество.

Сложността на прекарването/ преместването на ВиК, полагането на плочки и подови настилки, инсталирането на мивки и тоалетни и много други оставя твърде много място за грешки и е много вероятно да объркате нещо, да загубите пари и да се окажете с баня, пълна с недостатъци. Ако искате да намалите малко бюджета си, придържайте се към ясни задачи като например как точно искате да изглежда банята Ви – направете си скица/проект.

За големи структурни промени може да се наложи да наемете архитект. Водопроводните и електрическите почти винаги се нуждаят от специалист.


Стъпка 3: Прецизирайте плана си

Съберете снимки на бани, които харесвате. Например, може да Ви хареса как са разположени тоалетната, мивката и душът в една конкретна снимка, но не е задължително да харесвате стила, цвета или материалите в това пространство.

Ако банята Ви мечта не изглежда, че някога би могла да се побере в пространството с което разполагате, помислете какво има от другата страна на стените на банята. Можете ли да откраднете място от съседен килер, спалня или друга неизползвана площ? Възможно ли е да пробиете от дома си, за да създадете повече място за банята?


От какви видове специално съхранение се нуждаете – за сешоар, грим, комплект за бръснене и други. Как да получите повече естествена светлина. Или дори как да поставите мивки и мебели за баня, за да отговарят на Вашата височина и тази на Вашия съпруг или партньор.

Почти нямат край възможностите за които можете да мечтаете и да изпълните, затова помислете предварително и планирайте внимателно, за да получите всичко, което искате.

Сега е момента, когато ще искате да направите план за това как ще получите достъп до източника на захранване. Други съображения могат да включват неща като например къде трябва да поставите тоалетната или дори къде ще съхранявате тоалетната хартия.

Изборът на стила на банята, който искате, може да бъде сложен. Дизайнерите препоръчват да погледнете към останалата част от имота си за опорна точка. Например, вероятно не искате да правите баня в модерен стил в дома с класически интериор. Но, хей, това са си Вашите пари и идеи.

Отново погледнете снимките, които ви вдъхновяват и съберете възможно най-много идеи, без да оставяте нищо на случайността. С толкова много неща, които се случват по време на реконструкция, би било жалко да вземете решение за даден материал или стил, от който в крайна сметка няма да сте доволни, защото не сте намерили време да планирате предварително.

дизайн на баня

Стъпка 4: Одобрете схемата за дизайна

В тази фаза ще преглеждате скици и предварителни планове, които показват оформлението на вашата планирана баня и размера на нейните компоненти, като тоалетната, душ кабината/ваната и всички шкафове.

След като измерванията и размерите са заковани надолу, тогава ще знаете колко и какви плочки ще трябва да поръчате или колко голяма мраморна плоча ще Ви е необходима за плота. Вие или Вашият дизайнер можете да използвате тази информация, за да започнете да проучвате за цените на материалите.

Стъпка 5: Изберете Вашите материали, облицовки и цветове

Вероятно сте планирали това прекрояване от доста време и вече имате своите книги за идеи със снимки на вдъхновения, които разбиват как искате да изглежда пространството ви.

Сега е моментът да проучите материалите, така че да имате поне малко познания за работа и да можете да проведете добър разговор с вашия дизайнер или доставчик. Например мраморът изглежда страхотно, но е трудно да се поддържа. Може би искате да разгледате лесни за почистване опции. Може би не сте знаели, че дървото наистина може да работи в бани или не сте знаели за големите възможности за естествен камък. Макар че изборите в тази фаза изглеждат безкрайни, ето общата крайна задача на това, което ще изберете.

Стъпка 6: Вземете оферти от майстори

Общоизвестно е, че трябва да получите три отделни оферти от лицензирани изпълнители за Вашия проект. Ако вече работите с дизайнер, той или тя може да познава квалифицирани хора или да Ви помогне да интервюирате различни специалисти по ремонти на баня, за да сте сигурни, че те са подходящи за работата.
Не позволявайте най-високата оферта да Ви плаши и не бързайте веднага с най-ниската оферта.

За да получите оферти от специалисти по ремонт на баня във Вашия район, пуснете Вашата заявка тук: https://flattro.bg/start

Стъпка 7: Планирайте всичко преди да започнете ремонтните дейности

Както споменахме, има много неща, които влизат в ремонта на баня. В зависимост от размера и обхвата на Вашия проект, процесът може да отнеме от няколко седмици до осем месеца или повече. И докато някои от нещата могат да бъдат направени в движение, е много по-добре да сте по-подготвени.

Идеално е да планирате всеки последен детайл и всеки материал, подбран и поръчан, преди да започне строителството. Последното нещо, което искате е да сте по средата на ремонта на банята и да трябва да кажете на строителния си екип да направи две седмична почивка, докато чакате този специално поръчан мрамор да пристигне от Италия.

Ще трябва да планирате къде ще съхранявате всичко, докато строителството е в ход. Можете ли да направите място в гаража, в килера или на терасата си?
Подготвени ли сте за проекта? Колко време ще са там работниците и някой ще бъде ли на място, за да отговаря на въпроси и да наблюдава ремонтната дейност? Ще повлияе ли на работния Ви график или на някакви планирани пътувания? Къде ще взимете душ по време на ремонта? Кой от вашето семейство ще бъде на разположение? Помислете дали материалите ще пристигнат навреме. Всички решения трябва да имат първостепенен приоритет, за да осигурят безпроблемно изпълнение на проекта.

Стъпка 8: Декорирайте банята

Поздравления за новата Ви баня! Сега е време да я завършите дизайна и цялостната визия с правилните кърпи, изтривалки, държачи за сапун, аксесоари и други. И ако имате деца, не забравяйте да обезопасите банята си!

декориране на баня