Цветът има способността да вдъхновява, възбужда, успокоява, лекува и дори да потиска. Това важи особено за децата, които могат да бъдат изключително чувствителни към влиянието на цветовете. Затова не бива да се подценява значението на избора на подходящия цвят за стаята на малко дете.

Психология на цветовете на детска стая

Въпреки че учените научиха много неща за цветовете, за начина по който те влияе върху съзнанието и телата ни, имайте предвид, че всяко дете е различно; тези обобщения не се отнасят за всички. Но ако ви интересува как да внесете правилния цвят в стаята на детето си, тази информация от „Пълната книга на цветовете“ от Сузи Чиазари определено може да Ви помогне да започнете. Цветове на детска стая:

1. Червено. Червеното има способността да енергизира тялото и да възбужда ума, увеличавайки сърдечната и дихателната честота. Въпреки това, някои изследвания посочват, че прекаленото излагане на червено насърчава агресивно поведение и невъзможност за фокусиране. Изводи: Червеното е страхотно като акцент, но може да не е най-добрият цвят на стената за неспокойно дете.

2. Оранжево. Много рядко използван, оранжевият е може би един от най-подценяваните цветове боя. Този топъл, приятелски и младежки цвят всъщност е чудесен за децата, тъй като се оказва, че насърчава увереността, общителността и независимостта. Социалната природа на този цвят също така успокоява децата и техните приятели, вдъхновявайки комуникацията и сътрудничеството помежду им.

3. Жълто. Повечето от нас свързват жълтото с чувства на щастие и жизнерадост. Проучванията също свързват този ярък и весел цвят с мотивация; по-меките жълти цветове могат да подпомогнат концентрацията, докато по-ярките могат да увеличат паметта. Внимавайте обаче да не използвате твърде много ярко жълто. В големи дози може да създаде чувство на възбуда и дори гняв.

4. Зелено. Този успокояващ, земен цвят оказва успокояващо въздействие върху децата. Учените откриха също, че зеленото може да подобри скоростта и разбирането на четенето на детето. Не е лошо в стаята на детото Ви да присъстват елементи в зелен цвят.
детска стая в зелено

5. Синьо. Имайки обратния ефект на червено, синьото намалява чувствата на тревожност и агресия и понижава кръвното налягане и сърдечната честота. Децата, които избухват често или имат други поведенчески проблеми, могат да оценят успокояващите ефекти на синята стая.

6. Лилаво. Често свързан с аристократичност, лилавото е символ на амбицията и самоувереността. Това е също цвят на страстта, креативността, мъдростта и духовността. Този дълбок и емоционален цвят е чудесен за вдъхновяване на чувствителността и състраданието при децата. Но ако детето ви е особено чувствително, може да искате да запазите този цвят ограничен само до акценти в стаята.

7. Розово. Въпреки че обикновено се свързва с типични момичешки стаи, розовото има успокояващо усещане, което може да е полезно и за двата пола. Всяко дете “надраства” големите количества розово много бързо, затова опитайте да комбинирате розови мебели, аксесоари и текстил с неутрален фон.
детска стая в розово

8. Топли цветове. Топлите цветове вдъхновяват щастие, уют и комфорт при повечето хора. Те могат също така да направят големи, открити пространства да се усещат по-интимни за младите. Разбира се, това не означава, че сте ограничени до кафяво – използвайте този цвят като фон за по-ярки и дръзки нюанси.

9. Студени цветове. Някои от нас свързват студените нюанси със стерилна, подобна на болница среда, но по-светлите хладни цветове могат да имат успокояващ ефект върху децата. Плюс това, много от тези цветове помагат на малките пространства да изглеждат малко по-отворени. Изберете светли студени цветове за боя на стените и помислете за пухкав текстил и мебели.

Кажете ни: Какъв цвят е стаята на Вашето дете и защо избрахте този цвят? Споделете Вашите снимки и идеи в коментарите.

Ако Ви предстои пребоядисване на детска стая, нашите професионални бояджии ще могат да помогнат с избора на подходящ цвят. Напрете правилния избор за цветове на детска стая!