Когато се наложи ремонт на покрива, често се налага да избираме хидроизолация между обмазна хидроизолация, и битумна хидроизолация. И двата вида хидроизолации имат своите положителни качества, но имат и някои недостатъци. Днес ще обсъдим битумната изолация за покрив. 

Материалите за битумна хидроизолация са одобрени и приети от екологична гледна точка. Съставките им не съдържат радиоактивни елементи, промишлени отпадъци, канцарогенни вещества. Разбира се, от компонентите им отсъстват и токсичните и вредни вещества. 

Битумните мембрани са тайни и издръжливи, не пропускат вода и са гъвкави при ниски температури. Имат много добра издръжливост и при високи температури. В зависимост от наклона на покрива, рулонната битумна хидроизолация се полага с газопламъчно заваряване. Необходимо е да се загръщат бордовете, комините и всички останали елементи на покрива – това се прави за да се спре всякакъв източник на влага. Ако искате да защитите покрива от вредните UV лъчи, то тогава е необходимо да се добави и минерална посипка. В такъв случай се полага втори пласт хидроизолация с минерална посипка, като дебелината и трябва да бъде минимум 4,5кг на квадратен метър. Битумната хидроизолация е най-подходяща за нашите географски ширини и климат поради високата им степен на издръжливост. Именно това обяснява и по-големите гаранционни срокове за качество – най-малко 10 – 15 години. 

В различните си формулировки и приложения битумната хидроизолация, може да се осъществи чрез рулонни битумни мембрани, самозалепващи се битумни мембрани и течни битумни продукти за хидроизолация на покриви (така наречените полимерно модифицирани битумни емулсии и разтвори).

Битумната хидроизолация показва завидна ефективност при плоски покриви и такива с нисък наклон, като допринася за предотвратяване на проникването на вода или чрез спиране на овлажнителните процеси на даден обект с увеличаване на устойчивостта на самия обекта към влага.

Видове битумни хидроизолационни продукти за покрив

Рулонни битумни мембрани за покрив

Най-разпространените продукти на битумна основна са битумните мембрани. Те биват два типа: базирани на APP – атактичен полипропилен тоест пластмасова модификация и SBS – стирен-бутадиен-стирен тоест модификация със синтетична гума.  Двете модификации определят различните експлоатационни характеристики продуктите, като тези от типа APP създават пластичен асфалт, а тези SBS – еластичен асфалт.

Сред рулонните битумни мембрани са и тези специално произведени за зелен покрив. Те се произвеждат с по-специални характеристика, така че да са съвместими със сложната конструкция на зеления покрив. Те имат и специална схема на полагане.

Самозалепващи се битумни мембрани за покриви

Самозалепващите мембрани са създадени от еластомерно модифициран битум и от композитно подсилване, най-често от полиестер. Използва се като основен слой в многослойна хидроизолационна система на повърхности, където е необходимо частично залепване; върху циментови, стоманени или дървени основи. Всеки продукт има определена специфика според вложеното от производителя, така че е задължително да се прочетат техническите характеристики и предвиденото приложение.

Битумни продукти с течен характер 

Такъв продукт може да бъде битумно еластомерно мембранно покритие на базата на течна полиуретанова модификация. Приложена върху плоски покриви, тя дава непрекъснат монолитен филм, който е еластичен по природа. Филмът се самовтвърдява чрез реакция с атмосферна влага, за да се получи здрава еластомерна водоустойчива мембрана. Прилага се в широк спектър основи като бетон, тухли, дърво, шисти, плочки, стъкло и метали и др.  Течните битумни мембрани се характеризират с висока еластичност и отлична механична якост; нанасят се с ролка, четка, скулдж или безвъздушно.

Ако и на Вас ви предстои ремонт на покрив не се колебайте да пуснете Вашата заявка във Flattro и ще получите ценови оферти от най-добрите професионалисти във Вашия район.