Вероятно имате чук, но това е само началото. Тези 5 инструмента и устройства са суперзвездите на всеки домакински проект и ремонт. Ако обичате инструменти или просто трябва да се запасите с основна кутия с инструменти, ето нашите топ 5 необходими инструмента, които всеки собственик трябва да има в дома си. Ти имаш ли ги?

Топ 5 инструмента

1. Отвертка

Отвертката е ръчен инструмент за завинтване и отвинтване на винтове. Обикновено металното тяло на отвертката се изработва от здрава инструментална стомана за да устоява на огъване или усукване. По-качествените отвертки имат означение Cr-V (хром-ванадий), те са по-издържливи и устойчиви на износване и умора. Думата отвертка има руски произход, отвёртка произлиза от отвёртывать – отвъртам.

Най-често срещаните типове отвертки са плоската и кръстатата. Примерни означения на типа отвертка:

  • SL – плоска отвертка, най-стария тип. използва се за винтове с един шлиц. Исторически е първата отвертка.
  • Ph – Philips – кръстата, използва се за винтове с по-малък размер
  • Pz – Pozidriv (произнася се „позидрайв“) – кръстата отверткаИма предимството, че не изскача от шлица и позволява по-голям момент на затягане, предимно се използва при винтовете за дърво.

2. Ролетка

Ролетката е незаменима пресмятане на количествата материали, намиране на разположение на предмети и изчисляване на етажни планове и размери на мебели. Винаги е добра идея да измервате повече от веднъж, за да сте сигурни, че сте го направили правилно. Ролетката е уред за измерване на дължината. Представлява метална лента с деления за милиметри, сантиметри и метри, която е навита и затворена в корпусна кутия. Обикновено е снабдена с пружина за връщане на лентата и с механизъм за застопоряване. Обичайни размери на лентата на ролетката са 15-20 mm широчина, 0,3-0,5 mm дебелина и до 20 m дължина. Съществуват и ролетки с дължина до 100 m.

3. Нивелир

Някои хора умеят да преценяват и на око дали нещо е равно или не, но за останалите от нас е необходим именно нивелира. Нивелирът е геодезически уред за нивелиране и за определяне разликите във височините между дадени точки. Оптичните нивелири се състоят от зрителна тръба, която се върти около една напречна ос, и устройство за вертикализиране на тази ос. Допълнителни елементи на нивелира са статив, компенсатор на вибрациите и приспособление за връщане в хоризонтална плоскост. Лазерни нивелири При лазерните нивелири хоризонталната линия се дава от лазерен лъч. Обикновено те са конструирани така, че лъчът се върти като материализира равнина. Тази равнина може да бъде хоризонтална или вертикална. Отчитането става чрез специални устройства по обикновена лата или такава с цифрово отчитане.

4. Макетен нож

От отваряне на кутии, рязане на гипсокартон или дори подрязване на краищата на килима, употребите са толкова много, че ще се изненадате как сте минали без макетен нож. Макетните ножове са подходящи за точно и право рязане на материали за апликация, кожа, гума, хартия и други материали с възможност за прецизно рязане по определени параметри.

5. Чук

Тук няма нужда от обяснение, но все пак – за забиване на пирони например? Чукът е сечиво (инструмент), предназначено за удари върху даден обект с цел преместване или деформиране и наместване. Обичайните употреби са забиване на пирони, наместване на части и разрушаване на обекти. Често чуковете са направени със специално предназначение, поради което формата им се различава. Обикновено чуковете имат дръжка и глава, като центърът на тежестта е близо до главата.


Е, готови ли сте за ремонт?