Човек колкото и добре да живее винаги идва време за РЕМОНТ. И тогава следва сложната част – как да намерим наистина добър майстор, който няма да източи банковите ни сметки и да има нужда след него да търсим друг да оправя пораженията. 

Препоръка от уста на уста

Преди години основния начин да си намериш какъвто и да е специалист за ремонти беше чрез препоръка от познати, съседи и роднини. Търсенето на професионалисти чрез модела “от уста на уста” в много голяма част от случаите не работи и носи много негативи, тъй като често препоръката не покрива очакванията за качество на услугата. Какво имаме предвид? Съседът Петър преди три години е ползвал услугите на Иван, който му е шпакловал спалнята “перфектно за без пари”. Проблемът възниква тогава, когато се окаже, че “перфектно за без пари”  може би означава различни неща за Петър и за Вас. Когато говорим за пари, много често очакванията на хората се различават значително, а да не говорим и за очакванията от крайния резултат. Като прибавим и допълнителната неяснота около това дали Петър след 3 години продължава да влага същото старание в работата си, получаваме една добра рецепта за разочарование. Не случайно много хора просто отказват да препоръчват майстори, защото вече са се опарили от дадена или получена препоръка.

Обяви

Вариант 2 – влизаш в сайт за обяви, търсиш майстор в твоя град и почваш да звъниш на десетки телефони да питаш свободни ли са в удобните за теб дни, колко ще струва и се молиш, че ще уцелиш добър майстор на сляпо. Тук започват проблемите. Първо, 90% от майсторите въобще не си вдигат телефоните (заети хора са все пак). От тези, които отговорят на обаждането Ви, най-вероятно около 30% вече са сменили попрището си. Други 30% са в Германия, а двама от останалите трима, които благоволят да дадат оферта, са заети поне за следващите 2 седмици. И не, никой не може да Ви даде ориентировъчни цени, защото работата винаги е много сложна и няма как предварително да се оцени колко ще струва без оглед на място (тук разбирайте, че по телефона няма как да преценят колко могат “да Ви вземат”). И между другото огледът е платен и струва минимум 50 лв. Но това е цяла тема за един друг цял блог пост.

Социални мрежи

След като вече сте се опарили с първи и втори вариант се сещате за facebook. Да, идеята е страхотна! Толкова много хора, готови да Ви помогнат в търсенето на перфектния майстор! Ние наричаме този вариант “от уста на уста на стероиди”. Георги, също като съседа Петър, е получил страхотна услуга “за без пари”. Георги също ползва facebook и наистина има доброто желание да помогне. В случая липсва проблема с грешната препоръка, защото Георги не Ви познава (или Ви познава бегло) и в крайна сметка не му е толкова важно как ще се получи крайният резултат за Вас. И това е добрият вариант! Защото освен Георги има най-различни роднини и приятели на кандидат майстори, които горещо ще ги препоръчат без много много да му мислят. А да не говорим и за самите майстори, които най-охотно директно предлагат услугите си. Тук идва резонният въпрос как така майстор Христо, който е изключително добър и зает (все пак върши страхотна работа и е много търсен), още на втората минута успява да си предложи услугите във facebook. Явно докато се справя с изключително многото обекти, успешно следи и социалните мрежи. Христо наистина трябва да е страхотен майстор!

Мисията възможна

Има ли алтернатива на това да търсим майстори от обяви в интернет и да се доверяваме сляпо на препоръки от познати и непознати? Има и тя се нарича Flattro.

Клиентът дават кратко описание на това, което трябва да бъде извършено и къде се намира обекта. Това запитване бива обработено под формата на заявка, която системата изпраща до регистрираните в платформата професионалисти, които извършват съответната дейност и обслужват района на търсената услуга. Професионалистите имат възможност да преценят имат ли възможност и интерес да поемат поръчката, както и да дадат своето предложение как ще извършат дейността и колко ще струва тя на клиента. По този начин потребителят получава няколко оферти от различните майстори и може да ги сравни. Освен получените оферти, клиентите имат възможност и да разгледат профилите на всяка една фирма или майстор. Там те ще видят информация за професионалиста, снимки от завършени техни обекти, отзиви от техни клиенти. Тук е важно да отбележим и за самите отзиви – те се публикуват мигновено след подаването им от клиента, без значение дали са положителни или отрицателни. Така ние гарантираме пълна прозрачност на рейтинга на всяка фирма. Следващия важен момент, който клиентите намират за невероятно предимство при използването на Flattro е, че те решават с кой ще се свържат. Тоест получаваш 10 оферти, избираш например три или две от тях и се свързваш само с тези професионалисти. КРАЙ на безкрайните обаждания в търсенето на майстори.

Платформата е напълно безплатна за крайните потребители. Професионалистите заплащат определен абонаментен план, на база на който могат да получават определени заявки. Тоест – в техен интерес е те да вършат работата си висококачествено, за да получават и добри отзиви. Така те ще продължават да намират работа заради своя доказан професионализъм. Във Flattro отзиви не се трият – без значение колко протестират някои професионалисти за това. Всичко е просто – вършиш си добре работата и спазваш обещанията си към клиентите – имаш добър рейтинг. Не го правиш – получаваш лоши отзиви и никой не те наема. В 21-и век онлайн репутацията на всяка фирма е от изключителна важност.

Към момента на писането на тази статия имаме над пет хиляди професионалисти регистрирани на платформата, клиентите са над 1000 на месец и бройката се увеличава постоянно. Flattro стремглаво се превръща във водеща платформа за намиране на специалисти в строителството, ремонтните дейности и управлението на имоти. 

Нека да подчертаем отново основните причини защо ТРЯБВА да използваш Flattro, когато си търсиш майстор или фирма:

– пускането на заявка отнема около минута

– получаваш оферти от майстори или фирми, които са свободни и имат интерес към заявката ти

-разглеждаш профилите им и ти избираш кога и с кой да се свържеш

-без десетки телефонни обаждания

-комуникацията е директно през платформата

-получаваш известие за всяко ново кандидатстване и съобщение по заявката ти по имейл и вайбър/телеграм (ако ги активираш)
-имотът ти ще има история на ремонтите – влизаш в профила си и виждаш какво и кога се е правило-Flattro ще ти напомни, че гаранцията ти за даден ремонт изтича. Така можеш да провериш дали всичко е наред преди срока за отстраняване на дефекти да изтече.

Flattro работи успешно – опитай и се убеди сам и ти!